Ajtó, ablak ! Óh ! Milyen elvárásaink vannak nyílászáróinkkal kapcsolatban?

Erre a kérdésre nem is olyan könnyű választ adni, persze megteszik ezt helyettünk a legmodernebb, a nyílászáró piacon túlzás nélkül „high-teck” megoldásokat kínáló cégek. Az első, ami eszünkbe jut talán az, hogy a nyílászáró legyen szép, egyes elemei – kilincsek, üvegek -, színei legyenek variálhatóak, annak érdekében, hogy az ajtók, ablakok kinézetét minél jobban ízlésünkhöz igazíthassuk.
Remélhetőleg rögvest ez után eszünkbe jut, hogy lehetőleg legyenek minél hosszabb élettartamúak és ezen élettartam alatt, lehetőleg ne veszítsenek szépségükből. De ami talán még ennél is fontosabb, beépítésük és általuk a ház üzemeltetése legyen gazdaságos: legyen olyan konstrukció, amely hozzájárul a ház melegének megóvásához.
 
Összefoglalóul legyen tartós, jó hő- és hangszigetelő, védje otthonunkat a külső behatásoktól (betörés vagy erős napfény ellen).

Ha körültekintően járunk el, és több ajánlott nyílászáró közül szeretnénk választani, tudnunk kell, hogy milyen ismérvek alapján érdemes értékelnünk azokat. Nehéz, néha még szakember számára is kihívást jelent az ár/érték arány alapján a legjobb döntést meghozni. Mi alapján érdemes értékelnünk az ajtókat-ablakokat? Nézzünk néhány szempontot.

Az ablak rendeltetése

Házunk, lakásunk ablakainak a fenti elvárásoknak kell megfelelnie. Az elvárások esztétikai és műszaki szempontok. Mindkettőnek nagy jelentősége van, hogy melyik fontosabb, azt mindenkinek magának kell eldöntenie. A cél az, hogy választásunknál próbáljunk mindegyiknek megfelelni.

 

Műszaki elvárások

Ne engedjük ki a meleget
Manapság minden területen előtérbe került az energiatakarékosság. Ennek ellenére sajnos előfordul, hogy már csak későn kezdünk foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy a megépített házunk, vagy nem olcsó négyzetméter áron megvásárolt társasházi lakásunk gazdaságosan üzemeltethető-e. A vásárlás, építkezés lázában sokkal inkább azzal foglalkozunk, hogy pénztárcánk ne hűljön ki. A meglepetés így csak később következik.
Az energiatudatos építkezés jegyében válasszunk körültekintően azok közül az építő-elemek közül, amelyek a ház hőgazdálkodásában szerepet játszanak. Ilyenek, pl. a falak, amelyre az építkezés költségeinek 7-10%-át költjük, illetve a nyílászárók, amelyek átlagosan a költségek 10%-át teszik ki, ám szerepük ennél jóval nagyobb.
Hol távozik el a drága pénzen megvásárolt energia?
            Tető                 25-30 %
            Falak               25-30 %
            Pince                10-20 %
            Ablakok           25-30 %
 
Zajok elleni védelem
A fokozott zajterhelés negatívan hathat az általános közérzetre, és akár az egészségre is ártalmas lehet. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a külvilág zajainak beszűrődését, jó hangszigetelő képességű nyílászárókra van szükségünk. Ugyanúgy, mint a hőszigetelés esetében itt is az üvegfelület határozza meg leginkább, hogy milyen mértékű a hangok beáramlása. A hangszigetelés függ továbbá a tok anyagminőségétől, valamint attól, hogy az ablakszárny mennyire záródik tökéletesen. A hanggátlást decibelben mérjük, és ez alapján soroljuk az üvegezést osztályokba. A Magyarországon forgalmazott típusok általában 3-as és a 4-es osztályba taroznak (azaz harminc feletti és negyven feletti hanggátlási értékekkel rendelkeznek). Minél magasabb a decibel érték, annál jobb minőségű a hangszigetelés.

Az ablakok átlagos hanggátlási értéke 30-35 dB között mozog. Az üveg vastagságának növelésével az ablak hanggátási értéke akár 44 decibel is lehet, ami igen kiválónak mondható.

"Formális" elvárások

 

A nyílászáró kiválasztásának számos szempontja lehet: a tervező javaslata mellett a lakók igénye, ízlése, az esztétikát és a funkcionalitást figyelembe vevő szempontok.
Meghatározhatja a ház képét, hogy a nyílászáró színéhez, alakjához, stílusban illeszkedő kiegészítőket választunk-e.
A nyílászárók kinézetét többek között a felhasznált profilok is jelentősen meghatározzák. Ma már számos, különböző minőségű és kamraszámú műanyag profilokkal készült nyílászáróval találkozhatunk a piacon. Korszerűnek ma már az öt kamrás profil nevezhető.
 
A lekerekített élek szolid, ugyanakkor tökéletesen harmonikus képet mutat.  

A külső alumíniumborítás, amely tartóssá teszi az ablakot, zavarba ejtő színválasztékban áll rendelkezésre: az alapszíneken kívül a teljes RAL-skála, illetve a fa-, fém,- és rozsdamentes acélszínekben is igényelhető.

Külső és belső műanyag felületre a fehér színen túl aranytölgy, mahagóni, oregon fenyő és és még számtalan színű dekorfólia választható.

A döntés során tehát fontos, hogy megvalósítható legyen az esztétikum és a műszaki tartalomegysége, és a nyílászáró kiállja az idők próbáját.

 Mit várunk el az ablaktól ? Választ ad: Konrád Ajtó-Ablak-Árnyékolás-Nyílászárók 

 Nyílászárók  <<<<<  Okosságok  <<<<<

 
  Keressen minket!

Facebook Konrád Ablak


  Nyílászárók a javából

Kérje ajánlatunkat


  Ingatlanközvetítés

Ingatlanközvetítés  Nyílászáró a javából
ablak
 

  Lexikon